Der er dog fortsat nogle elementer, der går igen:
Indskrivning
På det angivne mødetidspunkt melder man sig i indskrivningen og får et nummer eller et pointkort - afhængig af prøveform. Lad din hund blive i bilen, mens du melder jer til. Det nedsætter både din og hundens stress, og der er god tid inden i skal i ilden. Hvis du ikke har fået tisset din hund af endnu, kan du typisk nå det efter indskrivningen.
Parole
En prøvedag starter altid med fælles en samling, hvor prøveleder fortæller, hvordan prøven kommer til at foregå; det er også her du kan høre praktisk information, samt detaljer om hvor og hvornår du og din hund skal starte.
Til de større prøver er der nogle gange hornmusik til parolen, og det er kutyme at tage sin hat/hue af, mens prøveleder taler.
Prøvestart
Efter parolen starter prøven. Afhængig af hvilken type prøve det er, kan du nu hente din hund og gøre klar. Hvis det er en WT, hvor alle hunde er i gang på samme tid, tager du din hund ud og begiver dig af sted til den anviste post.
Hvis det fx er en brugsprøve, hvor hundene er oppe en ad gangen, anbefales det at vente med at tage din hund ud til din tur nærmer sig. Der er mange andre hunde og et generelt højt niveau af uro på en prøve, og mange særligt yngre hunde bliver “smittet” af det og kan få svært ved at koncentrere sig, hvis de skal være i det for længe, uden selv at deltage.
Husk at det er dit ansvar at kende din plads i rækkefølgen og holde dig til, når du skal op. Et godt tip er at notere dig de 2 hunde+fører, der er foran dig i rækkefølgen at holde øje med på dagen.
Selve prøven
Når det er din tur bliver du kaldt ind af dommeren - typisk med meldingen “næste hund”. Man går ind og møder dommeren med hunden pænt i snor, og man hilser med at give hånd. Herefter vil dommeren give dig en kort forklaring af, hvad der skal ske på posten. Imens skal din hund sidde pænt og vente. Selv om du kender indholdet af prøven anbefales det at høre efter, hvad dommeren siger; terrænet er jo aldrig det samme, uanset prøvens indhold. På en WT er posterne altid forskellige, så her gælder det virkelig om at spidse ører.
Dommeren beder dig om at sige, når du er klar. Og det er også dommeren der typisk siger, når du må gå i gang - fx hvornår du må sende din hund på en markering. Det kan være svært at holde styr på det hele, men træk vejret og giv dig den tid, du har brug for - stress fører ofte til fejl.
Feedback
Når din hund og du har løst opgaven, får I feedback fra dommeren. Og hvis det er relevant også point eller bestået/ikke-bestået. Dette er ofte en gylden mulighed for at få tips med hjem. Alle dommere er selv erfarne hundefører og har set og trænet mange hunde i gennem tiden. Så selvom du måske er skuffet over resultatet, så sug til dig af informationen - den er ofte meget brugbar ift. hvad du skal hjem og fokusere på i din træning.
Parade
Prøven sluttes næsten altid med en “parade”, dvs en fælles samling hvor dagens begivenheder vendes og vindere hyldes. Det er igen prøvelederen, der står for talen, og det er en hyggelig afslutning på dagen. DRK er jo ikke bare et sted, vi træner hund, det er i ligeså høj grad en klub med socialt samvær og erfaringsudveksling. Hvis du har tiden, er det altid værd at blive hængende til paraden og tage del i hyggen.
De ekvipager, der har klaret sig godt på dagen får præmier, diplomer og hyldest, og vi fotograferer dem som regel også til vores Facebook-side, så hvis du har haft en god dag, er det endnu sjovere at blive til det sidste.
Hjælpere
Vores prøvedage kan kun blive til noget, fordi medlemmerne selv giver en hånd med - vi er en klub drevet 100% af frivillige kræfter. Hvis du har lyst til at være hjælper på sådan en dag, så sig endelig til! Der er masser af opgaver der skal løses for at få en prøve til at køre, og som hjælper lærer man også rigtig meget af at være med, fordi man får mulighed for at se en masse hunde og hundeførere i ilden.
Region Nordsjælland er en region under Dansk Retriever Klub (DRK).
DRK er en specialklub under Dansk Kennel Klub (DKK) for de fem
retrieverracer: Labrador Retriever, Golden Retriever, Flatcoated Retriever,
Chesapeake Bay Retriever og Curly Coated Retriever. Klubben blev stiftet i
1959 og har p.t. ca. 5100 medlemmer i Danmark og udlandet.
© 2025 DRK Region Nordsjælland. All rights reserved.
webmaster@drk-nordsjaelland.dk
Online betaling: